Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر- فرهنگ و اندیشه- علی پژوهش: نشست تخصصی کارشناسی جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی و اندیشکده فضای مجازی مرکز مطالعات راهبردی ژرفا (هجدهمین جلسه از سلسله نشست‌های روایت قرن معاونت فرهنگی اجتماعی سپاه) با مشارکت مهر باحضور «سیّدعیسی حسینی‌مزاری»، رئیس کل مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان افغانستان و خبرگزاری صدای افغان با موضوع «اشتراکات هویت فرهنگی ایران و افغانستان و شکست ملت سازی آمریکایی» برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هویت مشترک فرهنگی دو ملت، قدمتی به درازای تاریخ دارد

حسینی مزاری در ابتدای این نشست گفت: بحث اشتراکات مردم افغانستان با مردم ایران موضوع جدیدی نیست اما در عین حال به بحث و وقت زیادی نیاز دارد، مقالات متعددی نیز در این زمینه نوشته شده است به خصوص در سال هایی که افغانستان در بحران بود، بحرانی که ایران هم به نوعی از آن متأثر می‌شد. جمهوری اسلامی ایران در تجاوز ارتش سرخ شوروی و مبارزه افغان‌ها علیه آن‌ها که در نهایت منجر به شکست ارتش شوروی شد، بعد از آن برقراری دولت مجاهدین مسلمان که مدت کوتاهی در افغانستان حاکم بودند و حکومت ۵ سالۀ طالبان و بحث مقاومت علیه این گروه که در نهایت منجر به سقوط طالبان شد و البته مقدمۀ بود برای وقوع فاجعه بزرگتر و استیلای غرب به رهبری آمریکا در این کشور، همواره از وقایع افغانستان تأثیر پذیرفته است، طی یکسال اخیر نیز ایران از این امر مستثنی نبود..

وی افزود: در بررسی وقابع افغانستان باید به این مسئله توجه داشته باشیم که این کشور اشتراک هویتی بسیار نزدیکی با ایران دارد تا جایی که شاید باید بپذیریم، کشور دیگری با این سطح از مؤلفه‌های مشابه فرهنگی و سیاسی در همسایگی ایران وجود ندارد، اختلافات جزئی بین هویت فرهنگی دو ملت به حدی کم است که در موارد بسیاری اساساً به چشم نمی‌آید.

مؤلفه‌های فرهنگی و هویتی پیوند دو ملت را مستحکم‌تر می‌کند

رئیس کل مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان افغانستان در ادامه گفت: اشتراکات فرهنگی و هویتی مهم ترین مؤلفه‌های مشترک بین دو ملت هستند. مجموعه‌ای از شاخص‌های فرهنگی در کنار یکدیگر منجر به شکل‌گیری هویت فرهنگی هر کشوری می‌شوند که دربارۀ دو ملت ایران و افغانستان باید اذعان کرد، بسیاری از این مولفه‌ها یکسان است، برای مال اگر مهم‌ترین مولفۀ هویت فرهنگی را «زبان» قلمداد کنیم که یکی از اصلی‌ترین وجوه تمایز میان ملت‌ها است، خواهیم دید که ریشۀ زبان هر دو ملت «پارسی» است و بیش از 77درصد از مردم افغانستان به زبان «پارسی‌دری» صحبت می‌کنند، البته نقاط مشترک کشور صرفا به زبان خلاصه نمی‌شود و بسیار گسترده‌تر است.

مفاخر تاریخی مشترک، مؤلفه‌ای قدرتمند برای پیوند دادن دو ملت

این کارشناس مسائل فرهنگی افغانستان تصریح کرد: نام‌گذاری دیگر مؤلفۀ فرهنگی مهم و مشترک بین دو ملت است، مردم افغانستان و ایران در این زمینه اشتراکات فرهنگی زیادی دارند، البته که اشتراکات زبانی به نام‌گذاری محدود نمی‌شود و در سایر زمینه‌ها مانند ادبیات، شعر، هنر، رسانه و... نیز وجود دارد همچنین نباید از نقش مؤثر مفاخر مشترک دو کشور در مستحکم‌تر شدن هویت فرهنگی آن‌ها غافل شد.

وی در ادامه گفت: برای مثال مولانا جلال الدین بلخی، خواجه عبدالله انصاری، عنصری بلخی، انوری، ابوریحان بیرونی، عبدالقادر بیدل، عبدالرحمان جامی، ناصر خسرو، غزنوی، کمال الدین بهزاد، ابو نصر فارابی و... از مفاخر مشترک دو ملت هستند که هر ایرانی و افغانی آن‌ها را برآمده از هویت فرهنگی خود می‌داند، برخی از آن‌ها در سرزمین افغانستان متولد شده‌اند اما اشتراکات به حدی بالا، مهم، گسترده و عمیق است که بین دو ملت اختلاف‌نظر وجود دارد و هریک تلاش می‌کنند تا قرابت بیشتری نسبت به این مشاهیر نشان دهند و آن‌ها را برآمده از خطۀ خود معرفی کنند، برای مثال سیّدجمال‌الدین که مردم افغانستان اعتقاد دارند ملیت افغانستانی دارد، این مفاخر علاوه بر این‌که برای دو ملت مایۀ مباهات هستند با آثار خود نیز سبب افزایش نقاط مشترک فرهنگی بین دو ملت شده‌اند.

برخی رسم و رسومات ایران و افغانستان مشترک است

حسینی مزاری گفت: برخی از آداب و رسوم میان دو ملت مشترک است که می‌توان از آن‌ها به عنوان یکی دیگر از مؤلفه‌های مهم شکل‌گیری قرابت فرهنگی بین ایران و افغانستان یاد کرد به عنوان مثال «جشن نوروز» که نام و محتوای یکسانی بین دو ملت دارد یا مراسم گرامیداشت «چهارشنبه آخرسال»که مردم افغانستان آن را مانند ایرانی‌ها برگزاری می‌کنند، جالب‌تر آن‌که غذایی که در ایران و افغانستان برای گرامیداشت نوروز و چهارشنبه آخرسال سرو می‌شود نیز تفاوتی با یکدیگر ندارد، البته این رسوم یکسال به نوروز و چهارشنبه‌سوری خلاصه نمی‌شود و مثال‌های متعددی از این دست وجود دارد.

دین اسلام حلقۀ قدرتمند وصل دو ملت است

رئیس خبرگزاری صدای افغان ادامه داد: مولفه دیگری که پیوند قدرتمند فرهنگی بین دو ملت ایجاد می‌کند، دین مردم دو کشور است که هر دو مسلمان هستند و اصولی یکسان را دنبال می‌کنند. بین دو ملت اشتراکات فراوان اجتماعی، سیاسی و اقتصادی نیز وجود دارد بنابراین باید اذعان کرد که میان تمام کشورهای جهان، هیچ ملّتی به میزان افغانستان با ایران هویت مشترک و عمیق فرهنگی ندارد.

اشتراک هویتی ظرفیت بی‌بدیلی را در اختیار دو ملت قرار می‌دهد

این کارشناس مسائل فرهنگی افغانستان افزود: اشتراک هویتی فرهنگی، سیاسی و اجتماعی دو ملت است که سبب می‌شود تا در پاره‌ای از مواقع روابط میان ایران و افغانستان در داخل و خارج از مرزهای دوکشور مورد توجه قرار بگیرد و مسائلی پیرامون آن شکل بگیرد، این اشتراک‌ها در کنار منافعی که برای دو کشور دارد، گاهی ضررهایی را نیز از ناحیۀ دشمن به خصوص متوجۀ ایران اسلامی کرده است، البته منظور این نیست که افغانستان به ایران ضرری می‌رساند یا ایران تهدیدی را متوجۀ این کشور کرده است، این اشتراک هویتی به شرط این استفادۀ مناسب و صحیح از نقاط مثبت در روابط دو کشور است و این امکان را به وجود می‌آورد که هردو کشور از ظرفیت‌های یکدیگر بهره کافی را ببرند.

اشتراکات فرهنگی زیاد بین مردم ایران و افغانستان؛ سایر اشتراکات را رقم زده است

رئیس کل مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان افغانستان گفت: به طور قطع مؤلفه‌های مشترک فرهنگی بین دو کشور سبب شده است تا مردم افغانستان تأثیر زیادی در زمینه‌های اجتماعی، فکری، فرهنگی و سیاسی زندگی خود از فرهنگ ایرانی بپذیرند اگر سال‌های ابتدایی آغاز جهاد در افغانستان بگذریم، آثار این ارتباطات بین فرهنگی برای ما ملموس‌تر خواهد بود، پیش از کودتای کمونیستی در زمان داوود خان و حتی قبل از آن نیز این آثار فرهنگی در افغانستان به طور واضح قابل رویت است. باید اذعان کرد که طی این سال‌ها اگر مردم افغانستان تابع ساختار قدرت در کشور خود بودند تا این حد از فرهنگ و هویت مشترک با ایران متأثر نمی‌شدند و قطعا حتی در بحث‌های دینی نیز از مراجع ایرانی پیروی نمی‌کردند اما آن‌ها رویۀ متفاوتی را در پیش گرفتند و بحث مرجعیت در طول این سال‌ها همواره برای مردم افغانستان در صدر مسائل دینی، مذهبی، مکتبی و حتی فراتر از مباحث دینی و مذهبی قرار داشته است و ارتباط حسنه میان شیعیان این کشور با حضرت امام خمینی (ره) و سایر مراجع ایرانی برقرار بوده است.

مردم افغانستان پیام انقلاب اسلامی را دریافت کرده بودند

وی افزود: تعاملات بین فرهنگی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بین مردم و شخصیت‌های برجستۀ دو ملت شکل گرفته بود و رفت وآمدهایی بین مردم ایران و اففانستان وجود داشت به یاد دارم زمانی که در مزار شریف حضور داشتم، مرحوم کافی طی یک سفر تبلیغی به اففانستان آمده بود و بنده شبی را مستمع منبر ایشان بودم، استقبال گسترده‌ای که مردم افغانستان از این عالم برجستۀ ایرانی انجام داده بودند، مرا متعجب کرد، استقبالی که حاکی از همبستگی فرهنگ دینی، سیاسی و اسلامی بین دو ملت بود. مردم این کشوردر خلال سال‌های مبارزه با حکومت پهلوی نیز از نهضت اسلامی مردم ایران تأثیر جدی پذیرفتند، طلاب و علمای افغانستانی اعلامیه‌های حضرت امام خمینی (ره) را مستقیما دریافت می‌کردند و اندیشه‌های امام در حوزه‌ها و دانشگاه‌های افغانستان منتشر می‌شد تا جایی که متأثر از این اندیشۀ دینی و اسلامی حضرت امام، مبارزات مردم افغانستان قبل از کودتای کومونیستی علیه استبداد و ظلم شکل می‌گیرد و آثار آن به وضوح در سراسر این کشور قابل مشاهده است.

مردم افغانستان از بلوغ و قدرت امام خمینی (ره) بهره گیری کردند

حسینی مزاری گفت: مردم افغانستان پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نیز از نهضت امام خمینی الگو می‌گرفتند تا فعالیت های فکری، فرهنگی و سیاسی آن‌ها براساس اندیشه‌های حضرت امام(ره) و سایر شخصیت‌هایی که در کنار امام بودند به بلوغ کافی برسد اما پیروزی کودتای کمونیستی در افغانستان معاصر با زمانی که نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی(ره) به پیروزی رسید، سبب شد تا مبارزات مردم افغانستان شکل تازه‌ای بگیرد و البته به سراسر این کشور تسری پیدا کند.

مدیرعامل خبرگزاری صدای افغان گفت: تأثیرپذیری مردم افغانستان صرفاً معطوف به شیعیان نیست و علمای اهل سنت این کشور نیز بارها کتاب‌های فرهنگی شخصیت‌هایی مانند شهید مطهری، شریعتی و ... از ایران تهیه و مطالعه کرده‌اند، آن‌ها حتی در برنامه های آموزشی خود از این کتاب ها استفاده می‌کنند و با استناد به این کتاب‌ها مقاله می‌نویسند. زبان از بیان میزان این تأثیر پذیری جهادگران افغانستان از نهضت اسلامی ایران در سالیان اخیر قاصر است، برای مثال خود بنده بسیار جوان بودم که در مدرسه سلطان قیاس الدین درس می‌خواندم و از آنجا تفکر حضرت امام در من شکل گرفت، سخنان و رهنمودهای ایشان بود که مرا به ادامۀ مبارزه علیه ظلم ترغیب می‌کرد.

استکبارستیزی امامین انقلاب اسلامی الگوی مردم افغانستان در مبارزه است

این کارشناس مسائل فرهنگی افغانستان در ادامه گفت: مردم افغانستان سابقه درخشانی در مبارزه با استعمار دارند، آن‌ها در قرن نوزدهم میلادی در جنگ با انگلیسی‌ها دلیرانه مبارزه کردند و بعد از آن در قرن بیستم میلادی در جنگ با شوروی و در قرن ۲۱ میلادی رشادت‌های زیادی به خرج دادند. مبارزه با آمریکایی‌ها با توجه به تأثیرپذیری زیادی که مردم افغانستان از اندیشۀ مرجعیت به خصوص امامین انقلاب اسلامی دارند، امری طبیعی به نظر می‌رسد، استکبارستیزی که طی این سال‌ها همواره با جدیت، وسعت و به صورت گسترده در میان مردم افغانستان وجود داشته است.علیرغم این‌که برخی گروه‌ها در افغانستان مدعی هستند که نبرد 20سالۀ آن‌ها با آمریکا سبب خروج نیروهای بیگانه از کشور شده است اما به زعم بنده همین اشتراکات هویتی و فرهنگی میان مردم ایران و افغانستان و تأثیرپذیری از اندیشۀ امامین انقلاب اسلامی بود که در نهایت منجر به خروج نیروهای اشغالگر از خاک افغانستان شد.

آمریکا در افغانستان به دنبال ملت سازی بود

وی گفت: شعار آمریکایی‌ها پیش از یورش به افغانستان «ملّت‌سازی» بود که علیرغم اسقاط حکومت طالبان به کمک جبهۀ شمال و سایر نیروهای ضد این گروه، موفق به این کار نشدند، آن‌ها تلاش داشتند تا هویتی جدیدی برای ملت افغانستان بسازند و کابینه‌ای باب میل خود را در کشور مستقر کنند اما موفق نشدند؛ چرا که این ملت سازی مورد پذیرش جامعۀ افغانستان قرار نگرفت، در نتیجه آن‌ها در مسیر تحقق آمال و آرزوهای خود درافغانستان ناکام ماندند.

مردم افغانستان؛ ملت سازی آمریکایی ها را نپذیرفتند

حسینی مزاری در پایان گفت: علت این‌که مردم افغانستان مقابل این ایدۀ آمریکایی‌ها ایستادگی کردند، تلاش آمریکایی‌ها برای ساخت ملتی باب میل خود بود، ملت سازی به سبک آمریکایی‌ الزاماتی دارد که قرابتی با هویت فرهنگی افغان‌ها ندارد، این ایده با جامعه دینی، مکتبی و مذهبی مردم افغانستان بیگانه بود، مردم افغانستان گارد بسته‌ای مقابل بسیاری از این الزامات دارند که سبب شکست آمریکا در تحقق آرمان بلندپروازانۀ خود شد.

کد خبر 5319222 مصطفی وثوق کیا

منبع: مهر

کلیدواژه: افغانستان طالبان طالبان افغانستان خبرگزاری صدای افغان تازه های نشر امام حسن مجتبی ع برنامه سوره انتشارات سوره مهر ترجمه معرفی کتاب رونمایی کتاب دفاع مقدس جنگ تحمیلی کتاب ادبیات داستانی ادبیات ایران رایزنی فرهنگی انتشارات راه یار کتاب و کتابخوانی ایران و افغانستان مردم افغانستان فرهنگی اجتماعی انقلاب اسلامی فرهنگی افغان آمریکایی ها هویت فرهنگی حسینی مزاری مردم ایران امام خمینی فرهنگی بین بین دو ملت حضرت امام ملت سازی دو کشور سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۹۷۶۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی را تحریم کرد

به گزارش خبرگزاری مهر، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در راستای اجرای قانون «مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی ایالات متحده آمریکا در منطقه»، به ویژه به استناد مواد ۴ و ۵ قانون فوق الذکر، اشخاص و نهادهای آمریکایی زیر را به دلیل حمایت و تأمین مالی رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات تروریستی و ترویج و حمایت از تروریسم و نقض فاحش حقوق بشری در جنگ علیه مردم فلسطین به ویژه مردم نوار غزه، تحت تحریم قرار می‌دهد.

بر اساس این گزارش اشخاص حقوقی زیر به دلیل حمایت و همدستی با رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات شنیع علیه مردم فلسطین به ویژه مردم نوار غزه تحت تحریم قرار می‌گیرند:

۱. شرکت تسلیحاتی لاکهید مارتین (The Lockheed Martin Corporation) به دلیل تهیه و تأمین تجهیزات نظامی برای رژیم اسرائیل در طول جنگ غزه؛

۲. شرکت جنرال داینامیک (General Dynamics Corporation) به دلیل تهیه گلوله‌های ۱۵۵ میلی متری برای رژیم اسرائیل در جنگ علیه غزه؛

۳. شرکت اسکایدیو (Skydio) به دلیل ارسال پهپاد به رژیم اسرائیل در جنگ غزه؛

۴. شرکت شورون (Chevron Corporation) به دلیل همکاری با اسرائیل در استخراج چاه‌های گاز واقع در شرق مدیترانه و بهره برداری رژیم اسرائیل از منابع مالی حاصل از آن در حمله به غزه؛

۵. شرکت اطلاعاتی خارون (Kharon Company) به دلیل نقش آن در تحریم وزارت خزانه داری آمریکا علیه حماس، کوشش جهت قطع دسترسی حماس و جهاد اسلامی به شبکه انتقال ارز کریپتو به بهانه پولشویی؛

اشخاص حقیقی زیر به دلیل حمایت و همدستی با رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات شنیع علیه مردم فلسطین به ویژه مردم نوار غزه تحت تحریم قرار می‌گیرند:

۱. جیسون گرینبلات (Jason Greenblatt): مشاور ارشد دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا به دلیل حمایت از نابودی حماس و اولویت دادن حذف این گروه به هر گونه اقدام اصلاحی در فلسطین؛

۲. مایکل روبین (Michael Rubin): از اندیشکده امریکن اینترپرایز به دلیل حمایت از تداوم حمله به حماس تا نابودی کامل این گروه و حذف آن در نوار غزه؛

۳. جیسون برادسکی :(Jason Brodsky) مدیر اجرایی گروه اتحاد علیه ایران هسته‌ای به دلیل طرح ایده‌های ضد فلسطینی و انتشار گزارش غیر واقعی در مورد جمهوری اسلامی ایران در عملیات طوفان الاقصی؛

۴. کلیفورد می (Clifford D. May): رئیس بنیاد دفاع از دموکراسی به دلیل حمایت از اقدامات ضد حقوق بشری در جنگ غزه؛

۵. ژنرال برایان فنتون (Bryan P. Fenton): فرمانده نیروهای عملیات ویژه ارتش آمریکا به دلیل کمک اطلاعاتی و امنیتی به رژیم صهیونیستی اسرائیل؛

۶. براد کوپر(Brad Cooper) : فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا به دلیل حمایت از اقدامات ضد حقوق بشری در جنگ

۷. گرگ هایز (Gregory J. Hayes) :مدیرعامل شرکت تسلیحاتی RTX به دلیل حمایت از اقدامات ضد حقوق بشری در جنگ غزه؛

جمهوری اسلامی ایران در راستای تعهدات بین المللی خود در حوزه حقوق بشر و نیز در مبارزه با تروریسم و تأمین مالی تروریسم، به ویژه مبارزه با تروریسم دولتی ایالات متحده آمریکا، تحریم‌های یادشده را علیه اشخاص و نهادهای فوق اعمال می‌نماید.

کلیه نهادهای جمهوری اسلامی ایران طبق مصوبات مراجع مربوطه، اقدامات لازم را جهت اجرای این تحریم‌ها معمول خواهند داشت.

کد خبر 6094853

دیگر خبرها

  • استقبال طالبان از قهرمانان فوتسال افغانستان
  • بازدید رایزن فرهنگی ایران در کابل از نخستین نمایشگاه ملی قرآن کریم در افغانستان
  • حضور قاریان ایرانی در نمایشگاه کابل جلوه‌ای از همدلی دو ملت
  • آیا حذف زبان فارسی در افغانستان ممکن است؟
  • پایان باشکوه بیست و هشتمین همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک ایران
  • پیش‌نویس نقشه راه فرهنگی شاهرود تدوین شود
  • فارن‌پالیسی: مفهوم «بازدارندگی» اسرائیل توسط ایران نابود شد
  • ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی را تحریم کرد
  • نقش بی‌بدیل اساتید در مردمی‌سازی ارزش‌های سلامت محور
  • تقسیم عجیب بودجه‌های فرهنگی؟ / وقتی میراث فرهنگی کمبود بودجه دارد اما بعضی نهادها پول‌های کلان می‌گیرند (فیلم)